مروری کوتاه بر خواص خر مالو

مروری بر خواص خرمالو


خرمالو که در غرب، سیب شرقی نیز نامیده می‌شود، میوه‌ای است کروی شکل با پوست بسیار نازک که رنگ آن از زرد متمایل به نارنجی تا نارنجی پررنگ متغیر است.



 

قطر خرمالو بین 3 تا 8 سانتی‌متر می‌باشد و به جز هسته که در برخی گونه‌های آن دیده می‌شود، تمام قسمت‌های آن خوراکی است.

درخت خرمالو از خانواده Ebenaceae بوده و نام علمی آن Diospyros Kaki است. بر حسب طعم و بافت دو نوع واریته برای این گیاه مشخص شده است. میوه یک گونه از این گیاه تا زمانی که به طور کامل نرسد و نرم نشود، قابل خوردن نیست؛ اما گونه دیگر قبل از رسیدن کامل نیز قابل خوردن است. گونه اول را پس از چیدن از درخت می‌توان در دمای اتاق نگهداری کرد تا کاملاً رسیده شود؛ اما گونه دوم باید پس از رسیدن کامل چیده شود. منشأ درخت خرمالو کشور چین است که بعدها از آنجا به ژاپن و کره و در دهه 1970 به آمریکا برده شد. این درخت به سرما حساس است و در مناطق گرمسیر رشد می‌کند.

خرمالو سرشار از آب و بتاکاروتن است و چنانچه این ویتامین به مقدار کافی به بدن نرسد نه‌تنها قدرت بینایی کم می‌شود، بلکه باعث خشن شدن پوست و شکننده شدن ناخن و موها و افت در میزان هوش و سلامت بدن می‌شود.

خرمالو دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین‌های B3 ،B2، B1 و C است، در ضمن این میوه مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم و مقداری نیز سلولز دارد. خرمالو به علت دارا بودن مواد معدنی، برای رشد و نمو بدن بسیار مفید است و آهن موجود در آن عنصر اصلی خون‌سازی و پتاسیم موجود در آن اشتهاآور و شستشو دهنده کلیه و کبد است.

هر عدد خرمالوی 168 گرمی دارای 118 کیلو کالری است، این میوه جزو میوه‌های پرانرژی محسوب می‌شود لذا افرادی که دارای اضافه وزن هستند نباید در مصرف

آن زیاده‌روی کنند

عمده‌ترین اسیدهایی که در این میوه وجود دارند شامل اسید مالیک، اسید تارتاریک و اسید سیتریک هستند. این اسیدها باعث هضم بهتر غذا و نیز جذب بهتر بعضی از ترکیبات غذایی مانند آهن و روی می شود.

اگر خرمالو به خوبی رسیده باشد، برای کودکان نیز میوه‌ای مفید محسوب می‌شود و در رشد و نمو آن‌ها موثر است.

میوه رسیده خرمالو سینه را نرم می‌کند و از آن برای درمان اسهال خونی هم می‌توان استفاده کرد.

دانه میوه خرمالو که کوبیده و به صورت گرد درآمده باشد سنگ کلیه و مثانه را دفع می‌کند.

 

خرمالو؛ غنی از فیبر و بتاکاروتن

فواید بتاکاروتن موجود در خرمالو

بتاکاروتن یک رنگدانه گیاهی است که به مقدار فراوان در گیاهان نارنجی رنگ یافت می‌شود. بتاکاروتن پیش‌ساز ویتامین A بوده و در داخل بدن می‌تواند به ویتامین A تبدیل شود. اما مقداری از بتاکاروتن نیز به طور مستقل جذب می‌شود.

* از مهم‌ترین خواص بتاکاروتن می‌توان به خاصیت آنتی‌اکسیدانی آن اشاره نمود. آنتی‌اکسیدان‌ها با جمع‌آوری رادیکال‌های آزاد و مواد اکسیدان، از سلول‌های بدن در برابر تخریب محافظت می‌کنند؛ بنابراین بتاکاروتن می‌تواند از بروز بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان و التهاب جلوگیری کند و موجب تقویت سیستم ایمنی بدن گردد. چنانچه غلظت آنتی‌اکسیدان‌ها در بدن کاهش یابد، احتمال اکسیداسیون چربی‌های خون زیاد می‌شود. چنانچه LDL اکسیده شود وارد جدار عروق شده و به تشکیل پلاک و گرفتگی عروق کمک می‌کند. بتاکاروتن رادیکال‌های آزاد و مواد اکسیدان را خنثی و از اکسیداسیون LDL جلوگیری می‌کند. بنابراین بتاکاروتن که مقدار آن در خرمالو قابل توجه است، می‌تواند از بروز پلاک‌های خونی و نهایتاً بروز انواع بیماری‌های قلب و عروق جلوگیری نماید.

 

* از دیگر خواص بتاکاروتن و ویتامین A، پیشگیری از بروز سرطان است. یکی دیگر از مضرات رادیکال‌های آزاد اکسیژن، تخریب DNA است. چنانچه DNA آسیب ببیند، احتمال تولید سلول‌های سرطانی در بدن به شدت افزایش می‌یابد. بتاکاروتن با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد می‌تواند در پیشگیری از بروز سرطان موثر باشد. ویتامینA برای سلامت سلول‌های مخاط ضروری است. چنانچه کمبود ویتامین A در بدن وجود داشته باشد، سلول‌های مخاطی تغییر شکل داده و به سلول‌های سرطانی تبدیل می‌شود. ویتامین A همراه با یک آنتی‌اکسیدان نظیر بتاکاروتن می‌تواند به طور موثری از بروز برخی انواع سرطان خصوصاً سرطان ریه، پوست، کولون، پروستات و کبد جلوگیری کند.

خرمالو دارای مقادیر قابل توجهی ویتامین‌های B3 ،B2، B1 و C است، در ضمن این میوه مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، گوگرد، آهن، فسفر و پتاسیم و مقداری نیز سلولز دارد

* علاوه بر آن، بتاکاروتن موجب افزایش تعداد و کارایی سلول‌های ایمنی بدن می‌شوند. ویتامین A نیز در تقویت سیستم ایمنی بدن خصوصاً سلامت دستگاه گوارش موثر است.

 

فواید فیبر موجود در خرمالو

* یکی دیگر از ترکیبات قابل توجه در این میوه فیبر است. فیبرها سبب کاهش سرعت جذب برخی مواد مغذی، خصوصاً قندها شده و در عین حال میزان حساسیت به انسولین را نیز افزایش می‌دهند.

* همچنین دریافت فیبر از ایجاد یبوست پیشگیری می‌کند. فیبر ش شده و مانع رشد باکتری‌های مضر در آن می‌شود. در اثر تخمیر فیبر در داخل روده اسید بوتیریک تولید می‌شود که منشاء انرژی برای سلول‌های روده است و به این ترتیب به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می‌نماید.

خواص برگ درخت خرمالو

در طب سنتی از برگ درخت خرمالو نیز برای درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. برگ درخت خرمالو حاوی فلاوونوئیدها است که خاصیت ضد فشار خون، ضد سرطان و ضدموتاژن دارد. در عین حال برگ این درخت حاوی ماده‌ای به نام astragalin است که خاصیت آنتی‌هیستامین داشته و واکنش‌های آلرژیک را کاهش می‌دهد. این ماده همچنین علائم درماتیت و التهاب را در پوست کاهش می‌دهد. در طب سنتی از برگ این درخت به صورت چای برای درمان این نوع بیماری‌ها استفاده می‌شود.

بنابر این از میوه خرمالو و یا حتی برگ آن چه به صورت تازه و چه خشک شده می‌توان به منظور پیشگیری از بسیاری بیماری‌ها استفاده نمود.

 

فشار خونی‌ها خرمالو بخورند

خرمالو سرشار از پتاسیم و منیزیم است به همین دلیل مصرف آن برای فشارخونی‌ها می‌تواند مفید باشد. در 100 گرم خرمالو 160 میلی گرم و در یک عدد آن که حدودا 168 گرم است حدود 270 میلی‌گرم پتاسیم وجود دارد. از این رو مصرف آن برای بیماران قلبی عروقی و فشارخونی‌ها مفید است.

 

دیابتی‌ها خرمالو کم بخورند

هر عدد خرمالوی 168 گرمی دارای 118 کیلو کالری است، این میوه جزو میوه‌های پرانرژی محسوب می‌شود لذا افرادی که دارای اضافه وزن هستند نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند. در ضمن بیماران دیابتی هم به لحاظ دارا بودن قند فراوان در این میوه باید از مصرف بیش از حد آن اجتناب کنند.

 

10 خاصیت لیمو ترش

10 خاصیت فوق‌العاده‌ی لیموترش


لیموترش می‌تواند روی رنگ و روی شما تأثیر بگذارد و پوست‌های کدر و تیره را روشن و خوش آب و رنگ کند. اگر می‌خواهید مقداری کالری بسوزانید به سراغ لیموترش بروید؛ این ماده‌ی مغذی شما را به اندام دلخواه‌تان نزدیک می‌کند.


لیموترش سرشار از ویتامین C، اسید سیتریک و فلاوونوئید بوده و دوست سلامتی شماست.

لیموترش مانع از انباشتگی چربی‌ها می‌شود، احتباس آب را کاهش می‌دهد، به هضم غذا کمک کرده و با سرما خوردگی مقابله می‌کند و حتی در نظافت منزل نیز به کار می‌آید.

در این مقاله شما را با خواص اعجاب انگیز لیموترش بیشتر آشنا می‌کنیم.

 

لیموترش مانع انباشتگی چربی‌ها می‌شود

اگر می‌خواهید مقداری کالری بسوزانید به سراغ لیموترش بروید. این ماده‌ی مغذی شما را به اندام دلخواه‌تان نزدیک می‌کند.

لیموترش از انباشته شدن چربی‌ها جلوگیری به عمل می‌آورد و با احتباس هیدرولیپیدی مقابله می‌کند. توصیه می‌کنیم برای جلوگیری از انباشتگی چربی‌ها از ورزش و فعالیت‌های فیزیکی غافل نشوید.

 

لیموترش پوست صورت را خوش آب و رنگ می‌کند

لیموترش می‌تواند روی رنگ و روی شما تأثیر بگذارد و پوست‌های کدر و تیره را روشن و خوش آب و رنگ کند. برای این کار 1میلی گرم اسانس لیموترش را با 1 میلی گرم روغن ضروری گل عطری و 13 میلی گرم روغن گیاهی argan مخلوط کنید. روزانه صبح و شب، چند قطره از محلولی که درست کرده‌اید را به پوست صورت خود زده و آرام با نوک انگشتان‌تان ضربه‌هایی به گونه‌های‌تان بزنید.

اسانس لیموترش پوست صورت را خوش‌رنگ، درخشان کرده و به اصطلاح رنگ و روی شما را باز می‌کند. توجه داشته باشید زمانی که می‌خواهید در معرض نور خورشید قرار بگیرید به پوست خود لیموترش نزنید.

 

اسانس لیموترش با احتباس آب مقابله می‌کند

اسانس لیموترش مایعاتی که به دلیل احتباس آب در بافت‌های بدن جمع می‌شود را دفع می‌کند و باعث می‌شود پوستی با منافذ بسته و صاف داشته باشید. یک قطره روغن ضروری لیموترش را روی یک قرص خوراکی بچکانید.

اسانس لیموترش پوست صورت را خوش‌رنگ، درخشان کرده و به اصطلاح رنگ

و روی شما را باز می‌کند. توجه داشته باشید زمانی که می‌خواهید در معرض

نور خورشید قرار بگیرید به پوست خود لیموترش نزنید

توجه داشته باشید که از قرص دارویی استفاده نکنید. روزانه سه عدد از این قرص‌ها را در دهان‌تان بگذارید تا آب شود. اسانس لیموترش ادرار آور و ضد احتباس است. توصیه می‌کنیم در این باره با پزشک یا داروسازتان مشورت کنید.

 

لیموترش به هضم غذا کمک می‌کند

آیا از دیر هضم کردن غذا، دل درد و یا ترش کردن معده رنج می‌برید؟ اگر جواب‌تان مثبت است لیموترش را دریابید. یک قطره اسانس لیموترش را با یک قطره روغن ضروری ترخون و یک قطره روغن گیاهی نعناع مخلوط کنید. به مدت 8 الی 10 روز 3 قطره از محلولی که درست کرده‌اید را روی یک حبه قند بچکانید و قبل یا بعد از غذا در دهان بگذارید.

روغن ضروری لیموترش کبد را تمیز کرده و به تصفیه‌ی دستگاه گوارش یاری می‌رساند. توجه داشته باشید این درمان برای زنان باردار، شیرده و افراد مسن توصیه نمی‌شود.

 

لیموترش خواص ضد پیری دارد

وقتی انسان پا به سن می‌گذارد پوستش نازک‌تر و حساس‌تر می‌شود و سر و کله‌ی چین و چروک پیدا می‌شود. اما آب لیموترش پیری پوست را به تأخیر می‌اندازد. متخصصان معتقدند افزودن آب لیموترش به مواد غذایی آثار پیری پوست را کاهش می‌دهد. می‌پرسید چرا؟ به خاطر این‌که لیموترش حاوی فلاوونوئیدها و آنتی اکسیدان‌های قوی‌ای است که آثار مخرب رادیکال‌های آزاد را کاهش می‌دهد.

توصیه می‌کنیم برای حفظ شادابی پوست خود روزانه 1.5 لیتر آب بنوشید و از قرار گرفتن طولانی مدت در آفتاب خودداری کنید.

دم‌کرده‌ی لیموترش 

دم کرده‌ی لیموترش برای بهبود گلو درد

اگر سرفه می‌کنید و گلو درد دارید به سراغ لیموترش بروید. درست کردن یک دم کرده‌ی ساده به این قبیل ناخوشی‌ها پایان می‌دهد.

آب لیموترش را بگیرید و با آب گرم دم کنید و به آن عسل اضافه کنید و قبل از خواب بنوشید.

لیموترش سرشار از اسید سیتریک و ویتامینC است به همین دلیل خواص ضدالتهابی و ضدعفونی دارد.

البته باید بدانید که سرفه می‌تواند علامت بیماری‌هایی مثل زکام، آسم و یا برونشیت باشد.

اگر گلودردتان طولانی شد حتماً به پزشک مراجعه کنید.

 

لیموترش: ضد شوره

در اغلب موارد استفاده از شامپوی نامناسب و مخمر مالاسزیا Malassezia باعث پیدایش شوره در پوست سر می‌شود. خوشبختانه لیموترش به راحتی می‌تواند با این مخمر مقابله کند. برای این کار هفته ای یک مرتبه از آب لیموترش استفاده کنید. آب لیموترش را گرفته و به موهای خود زده و 5 دقیقه بعد موهای‌تان را شامپو بزنید.

لیموترش قابضی است که می‌تواند سلول‌های پوست سر را تنگ‌تر کند. این کار باعث می‌شود پوست سر محکم‌تر و محافظت شود. توصیه می‌کنیم از شامپوی ضدشوره استفاده کنید و اگر شوره‌های همچنان روی سرتان جا خوش کردند به متخصص پوست مراجعه کنید.

 

لیموترش: ضدآفت

لیموترش برای درمان آفت‌های دهان بسیار موثر عمل می‌کند. برای این کار آب یک عدد لیموترش تازه را گرفته و با یک لیوان آب ولرم مخلوط کنید و روزانه 3 مرتبه دهان خود را با این محلول شستشو دهید.

خواص لیموترش درمان آفت‌ها را تسریع می‌بخشد. باید بگوییم که در ابتدا تماس آب لیموترش با آفت‌ها باعث سوزش خواهد شد اما این حس ناخوشایند در طول درمان رفته رفته از بین خواهد رفت.

 

برای مقابله با زکام با آب لیموترش قرقره کنید

اگر دماغ‌تان کیپ شده، عطسه امان‌تان را بریده و کلا از زکام رنج می‌برید، لیموترش می‌تواند کمک‌تان کند. برای این کار 2 سی سی لیتر آب لیموترش تازه را با 2 سی سی لیتر آب گرم مخلوط و روزانه 3 الی 4 مرتبه با این محلول قرقره کنید. اگر دنبال دلیلش می‌گردید باید بگوییم که لیموترش ضدآلرژی و ضدالتهاب است و برای همین برای درمان زکام موثر است.

لیموترش مانع از انباشتگی چربی‌ها می‌شود، احتباس آب را کاهش می‌دهد،

به هضم غذا کمک کرده و با سرما خوردگی مقابله می‌کند  

علاوه بر این توصیه می‌کنیم زمانی که دچار این بیماری می‌شوید آب زیادی بنوشید و ویتامین C بدن‌تان را افزایش دهید.

فراموش نکنید که خود لیموترش منبع ویتامین C است. اگر علائم بیماری رفع نشد به پزشک مراجعه کنید.

 

دم کرده‌ی لیموترش بعد از تب 

بعد از تب بدن احساس خستگی می‌کند و لیموترش می‌تواند توان از دست رفته را بازگرداند. برای این کار 15 گرم پوست لیموترش را با 15 گرم پوست پرتقال، 10 گرم میخک و 30 گرم چوب دارچین مخلوط کنید. دو قاشق غذا خوری از این مخلوط را با 20 سی سی لیتر آب جوش به مدت 15 دقیقه دم کرده و هر روز دو مرتبه میل کنید. می‌پرسید چرا؟ به خاطر این‌که لیموترش دارای خواص ضدالتهابی است و ویتامین C فراوان آن باعث ایجاد حس سرزندگی می‌شود.

توصیه می‌کنیم آب فراوانی نیز نوشیده شود تا آبی که در نتیجه‌ی تب از طریق تعریق از دست رفته جبران شود. اگر تب بیشتر از 12 ساعت ادامه داشته باشد و یا درجه‌ی آن بالا برود باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

حتی دانه ی انار هم مفید است

حتی دانه انار هم مفید است

فواید روغن دانه انار (Pomegranate seed oil)

انار و دانه خشک شده آندانشمندان طی پژوهش‌های مختلف دریافتند که روغن دانه انار دارای خواص آنتی اکسیدانی قوی، ضد التهابی و ضد میکروبی است.

 

خاصیت آنتی اکسیدانی این روغن:

* از سرطانی شدن سلول‌های بدن پیشگیری می کند.

 

* باعث کاهش ایجاد زخم در مبتلایان به سرطان پوست می شود.

 

* از بیماری های قلبی و تصلب شرائین جلوگیری می کند.

 

* فرایند پیر شدن سلول ها را کند می نماید، لذا در حفظ جوانی موثر است.

* از پیری زودرس و چین و چروک پوست جلوگیری می کند.

 

سایر فواید روغن دانه انار عبارتند از :

* به تنظیم هورمون‌ها که نقش مهمی در کاهش خطر احتمال ابتلا به سرطان سینه دارند، کمک می‌کند.

 

* مصرف منظم آن می تواند از مشکلات یائسگی مانند پوکی استخوان ، در خانم ها جلوگیری کند.

 

* روغن دانه انار از تشکیل سلول های سرطانی وابسته به استروژن و غیر وابسته به استروژن جلوگیری می کند.

 

* روغن دانه انار به منظور برطرف کردن کدری پوست در محصولات آرایشی به کار برده می شود.

 دانه انار* این روغن مرطوب کننده پوست است و ویژگی ضد التهابی و ضدمیکروبی آن علاوه بر محافظت، به پوست انعطاف پذیری می بخشد.

 

* روغن دانه انار که خاصیت ضدالتهابی قوی اش مرهون اسید چرب موجود در آن است، ناراحتی های پوستی مانند خشکی پوست ، اگزما و سوختگی در اثر نور خورشید را تسکین می دهد.

 

* در بازسازی و تقویت پوست نقش دارد.

 

* این روغن در کاهش ورم و دردهای عضلانی موثر است.

 

* از افزایش وزن نیز جلوگیری می کند. رعایت یک برنامه غذایی صحیح و مصرف هم زمان مکمل روغن دانه انار باعث کاهش وزن می شود. برای بالا بردن سوخت و ساز بدن می توانید از این روغن روی سالاد و غذا استفاده کنید.

 

البته دانشمندان خاطر نشان کرده اند که فواید درمانی روغن دانه انار، فقط با مصرف منظم آن در زمان طولانی به دست می آید.

نیره ولدخانی – سایت تبیان

اگر می خواهید با کارشناسان تغذیه ی سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

اگر می خواهید با پزشکان سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

برای شرکت در بحث های انجمن بهداشت و سلامت سایت، اینجا را کلیک کنید.

 

دانلود اهنگ زیبای سریال ایزل با حجم 1.42mb

زندگی نامه ی ابو علی سینا

پروژه های درسی و مسائل علمی-آموزشی

 



ابن سینا یا پورسینا حسین پسر عبدالله زاده در سال ۳۷۰ هجری قمری و در گذشته در سال ۴۲۸ هجری قمری، دانشمند و پزشک و فیلسوف بود. نام او را به تفاریق ابن سینا، ابوعلی سینا، و پور سینا گفته‌اند. در برخی منابع نام کامل او با ذکر القاب چنین آمده: حجة‌الحق شرف‌الملک شیخ الرئیس ابو علی حسین بن عبدالله بن حسن ابن علی بن سینا البخاری. وی صاحب تألیفات بسیاری است و مهم‌ترین کتاب‌های او عبارت‌اند از شفا در فلسفه و منطق و قانون در پزشکی.

«
بوعلی سینا را باید جانشین بزرگ فارابی و شاید بزرگ‌ترین نماینده حکمت در تمدن اسلامی بر شمرد. اهمیت وی در تاریخ فلسفه اسلامی بسیار است زیرا تا عهد او هیچ‌یک از حکمای مسلمین نتوانسته بودند تمامی اجزای فلسفه را که در آن روزگار حکم دانشنامه‌ای از همه علوم معقول داشت در کتب متعدد و با سبکی روشن مورد بحث و تحقیق قرار دهند و او نخستین و بزرگ‌ترین کسی است که از عهده این کار برآمد.»(اموزش و دانش در ایران، ص۱۲۵)

«
وی شاگردان دانشمند و کارآمدی به مانند ابوعبید جوزجانی، ابوالحسن بهمنیار، ابو منصور طاهر اصفهانی و ابوعبدالله محمد بن احمد المعصومی را که هر یک از ناموران روزگار گشتند تربیت نمود.»(خدمات متقابل اسلام و ایران، ص۴۹۳)


بخشی از زندگینامه او به گفته خودش به نقل از شاگردش ابو عبید جوزجانی بدین شرح است:


پدرم عبدالله از مردم بلخ بود در روزگار نوح پسر منصور سامانی به بخارا درآمد. بخارا در آن عهد از شهرهای بزرگ بود. پدرم کار دیوانی پیشه کرد و در روستای خرمیثن به کار گماشته شد. به نزدیکی آن روستا، روستای افشنه بود. در آنجا پدر من، مادرم را به همسری برگزید و وی را به عقد خویش درآورد. نام مادرم ستاره بود من در ماه صفر سال ۳۷۰ از مادر زاده شدم .نام مرا حسین گذاشتند چندی بعد پدرم به بخارا نقل مکان کرد در آنجا بود که مرا به آموزگاران سپرد تا قرآن و ادب بیاموزم. دهمین سال عمر خود را به پایان می‌بردم که در قرآن و ادب تبحر پیدا کردم آنچنان‌که آموزگارانم از دانسته‌های من شگفتی می‌نمودند.

در آن هنگام مردی به نام ابو عبدالله به بخارا آمد او از دانش‌های روزگار خود چیزهایی می‌دانست پدرم او را به خانه آورد تا شاید بتوانم از وی دانش بیشتری بیاموزم وقتی که ناتل به خانه ما آمد من نزد آموزگاری به نام اسماعیل زاهد فقه می‌آموختم و بهترین شاگرد او بودم و در بحث و جدل که شیوه دانشمندان آن زمان بود تخصصی داشتم.

ناتلی به من منطق و هندسه آموخت و چون مرا در دانش اندوزی بسیار توانا دید به پدرم سفارش کرد که مبادا مرا جز به کسب علم به کاری دیگر وادار سازد و به من نیز تاکید کرد جز دانش آموزی شغل دیگر برنگزینم.......

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

خواص انواع میوه ها


in the name of god




موز برای شما هم سلامتی روح و هم سلامتی جسم را به ارمغان می‌آورد.


موز 

این روزها موز به طوری در سبد میوه‌ی افراد جا باز کرده است که فراموش کرده‌ایم این میوه مال مناطق استوایی است.

از آنجایی که این میوه بسیار خوشمزه و از طرف دیگر پوست کندن و خوردنش آسان است یکی از میوه‌های پرطرفدار و محبوب محسوب می‌شود. البته باید بدانید که موز خواص و فواید بسیاری دارد که در این مطلب کوتاه به طور خلاصه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

 

موز باعث احساس سیری می‌شود

این میوه یک میان وعده‌ی ایده‌آل محسوب می‌شود زیرا به طور متوسط 150 کالری دارد که از قندهای طبیعی آن ناشی می‌شود.

موز به مدد فیبرهای پکتین و گلوسیدهای دیگر خود، جلوی اشتها را می‌گیرد و باعث ایجاد احساس سیری می‌شود. اگر می‌خواهید سر وعده‌ی اصلی پرخوری نکنید قبل از آن یک عدد موز بخورید.

 

موز باعث خوش اخلاقی و خواب راحت می‌شود

موز سرشار از «تریپتوفان» است که بدن آن را به «سروتونین» تبدیل می‌کند. سروتونین باعث ایجاد احساس آرامش شده و لبخند به لب‌هایتان می‌آورد.

موز به مدد فیبرهای پکتین و گلوسیدهای دیگر خود، جلوی اشتها را می‌گیرد

و باعث ایجاد احساس سیری می‌شود. اگر می‌خواهید سر وعده‌ی اصلی

پرخوری نکنید قبل از ن یک عدد موز بخورید

برخی از پزشکان به افرادی که از بی‌خوابی یا بدخوابی شکوه دارند توصیه می‌کنند که یک ساعت قبل از رفتن به رختخواب موز میل کنند. به خاطر اینکه موز خواب راحتی به ارمغان می‌آورد.

 

موز منبع فوق‌العاده‌ی انرژی است

ورزشکاران از موز به عنوان یک میوه‌ی انرژی‌زا استفاده می‌کنند و این امر بی دلیل نیست. موز سرشار از قندهای طبیعی است که خیلی زود هضم می‌شوند و کربوهیدرات‌های مورد نیاز آن‌ها را تأمین می‌کنند. اگر شما نیز احساس خستگی و ضعف می‌کنید برای تأمین انرژی بدنتان موز میل کنید.

موزموز فشار خون را پایین می‌آورد

یک عدد موز به طور متوسط حاوی 500 میلی گرم پتاسیم است که به کاهش فشار خون بالا کمک می‌کند.

بر اساس نتایج پژوهشی که روی 17000 نفر انجام شد میزان بالای پتاسیم در بدن به کاهش فشار خون بالا کمک می‌کند.

 

موز کلسترول را کاهش می‌دهد

موز حاوی 2 گرم فیبر غذایی است و فیبرهای حلال آن به کاهش میزان کلسترول خون کمک می‌کند.

 

برای حفظ سلامت خود و خانواده‌تان از تمام نعمت‌های الهی به میزان کافی و مناسب استفاده کنید


Normal 0 false false false false EN-US X-NONE FA

جعفري

اين سبزي سرشار از ويتامين A مي باشد . كلسيم ، منيزيم ، آهن ، مواد آنتي اكسيدانت و ويتامين C نيز در اين گياه ديده مي شود . اين گياه در بهبود زخمها ، آبسه ها و براي خروج چرك از آبسه ها و بهبود كاركرد كليه ها ، كبد ، دستگاه ادراري ، معده و حركات روده بزرگ سودمند مي باشد . مصرف طولاني مدت آن سبب كاهش فشار خون و تنظيم ضربان قلب مي شود . دردهاي معده را تسكين مي دهد . براي استفاده ، بهتر است هميشه در آخر طبخ به غذا اضافه شود. مي توانيد پس از خرد كردن آنرا در يخچال نگهداري كنيد .


سير

داراي مقدار نسبتاً زيادي آب و كربوهيدرات است . باعث كاهش فشار خون و بهبود مشكلات انعقادي، كاهش LDL ( ليپيد با دانسيته پايين ) و تقويت سيستم ايمني مي شود . مانع آترواسكلروز و پيشگيري كننده از حملات قلبي است . محتوي ماده‌ايست كه مانع از رشد و تجسم باكتري ها و قارچها مي‌شود . همين ماده باعث بوي تند سير است . قرصهاي سير بدون بو و فاقد اين خاصيتها مي‌باشند . همچنين دفع سموم از طريق پوست و بهبود عملكرد ترشح آنزيمهاي گوارشي را سبب مي شود .

براي نگهداري آن بهتر است در جاي سرد و خنك نگهداري شود و همچنين تاريك و دور از پياز و سيب زميني باشد ، زيرا آنها بوي سير را به خود مي گيرند .

سير حاوي مس ، روي ، پتاسيم ، فسفر ، منيزيم ، آهن ، كلسيم ، ويتامين C ، ريبوفلاوين ، ويتامين B6 ، ويتامين C مي باشد .


پياز

پياز سرشار از ويتامين C و پتاسيم مي باشد . ويتامين C موجود در پياز تا شش ماه ماندگاري دارد ، حتي جوانه پياز هم سرشار از ويتامين C مي باشد . بهترين پياز ، پيازي است كه پوست زرد ، سفيد و يا قرمز داشته و سفت باشد . اگر پيازي را برش زديد و قصد نگهداري آنرا داريد ، در بسته بندي كامل و بدون هوا نگهداري كنيد . همچنين موادي چون فولات ، ويتامين B6 ، اسيد پانتو تنيك ، نياسين ، ريبوفلاوين ، كلسيم ، آهن ، فسفر ، منيزيم ، مس و منگنز و روي هم به ميزان كمتري در پياز وجود دارد


باميه

اين گياه غني از ويتامين C ، ويتامين B ، ويتامين A ، فولات ، منيزيم ، پتاسيم و كلسيم مي باشد. در حين انتخاب بهتر است انواع كوچك ، تازه ، يك شكل و سبز رنگ انتخاب شوند . باميه به مدت 3- 4 روز در يخچال به صورت شسته نشده و در پلاستيك قابل نگهداري مي باشد . شستشو بهتر است در زمان مصرف صورت بگيرد .

يك فنجان باميه 33kcal انرژي دارد.


انار

اين ميوه غني از ويتامين C و آهن مي باشد و آب اين ميوه مدر ( ادرار آور ) مي باشد . مصرف آب انار رقيق شده در بيماريهاي مجاري ادرار . مشكلات كيسه صفرا مفيد است .

بهتر است اناري انتخاب كنيد كه پوستش براق باشد و كدر و خشك نباشد .

يك انار متوسط 105kcal انرژي توليد مي كند . از نظر فولات هم نسبتأ غني است .

همچنين داراي B2، نياسين ، اسيدپانتوتنيك و ويتامين مي باشد .

برای دیدن خواص دیگر به ادامه ی مطلب بروید.


ادامه نوشته


کفتار راه راه / Striped Hyena / Hyaena hyaena


زیستگاه اصلی : آفریقا ، خاور میانه ، پاکستان و بخش های غربی هندوستان . نسل این گونه در اروپا منقرض شده است اما گونه خالدار آن هنوز در محدوده آناتولی ترکیه زندگی می کند.

وضعیت بدنی: در واقع از نظر بزرگی بین کفتارها رتبه دوم را به خود اختصاص داده اند. کفتار خالدار Spotted Hyena در این خصوص ، مقام اول را دارد و کفتار قهوه ای Brown Hyena حائز رتبه سوم است. از نظر ظاهری ، گوش ها و پوزه تیزی دارند. رنگ بدنشان خاکستری کمرنگ اما خز زیر گلویشان سیاهرنگ است. بر پهلوهایشان بین 5 تا 9 خط عمودی واضح و مشخص به چشم می خورد و خطوطی افقی هم بر پاهایشان دارند. بر بالای بدن و خط وسط پشتشان خز یالداری دارند که جثه آنها را بزرگتر به نظر می رساند. این یال در واقع از موهایی کرک مانند تشکیل شده که رنگی سیاه و سفید دارد. پاهایشان 4 انگشت دارد که به چنگالهایی کوتاه منتهی می شوند که قادر به عقب کشیدن آنها نیستند و به چشم می آیند.

وزن: وزن نرها بین 57 تا 90 پوند / 26 تا 41 کیلوگرم است در حالیکه ماده ها بین 57 تا 75 پوند / 26 تا 34 کیلوگرم وزن دارند.

طول بدن: طول بدن به همراه دم به حدود 1 تا 1.15 متر می رسد.

ارتفاع: بلندی بدنشان از زمین تا شانه ها حدود 0.66 تا 0.75 متر است.

وضعیت زندگی: کفتارهای راه راه در مقایسه با کفتارهای خالدار و قهوه ای انزوا طلب هستند و غالبا" به تنهایی به جستجوی غذا می روند اما در لانه شان یک گروه خانوادگی کوچک دارند. آنها در مناطق مختلف آب و هوایی از نیمه بیابانی تا سر سبز و حتی جنگلی قادر به ادامه حیات هستند .

شکار و تغذیه: کفتارهای راه راه ، در واقع از بزرگترین لاشه خواران هستند اما گاهی از حیوانات کوچک ، حشرات و میوه ها هم تغذیه می کنند. گاهی دیده شده که زیرگونه های بزرگتر حتی به شکار حیواناتی مثل گراز وحشی هم مبادرت کرده اند. بیشتر اوقات به تنهایی به شکار می پردازند اما مواقعی که با یک گروه کوچک خانوادگی اقدام به شکار می کنند ، موفق تر هستند. درحقیقت کفتارهای راه راه برخلاف کفتارهای خالدار ، اساسا" لاشه خوار هستند اما بر حسب موقعیت ، شکار هم می کنند. برای مثال کفتارهای ترکمنستان علاقه زیادی به شکار لاک پشت ها دارند. آنها گاهی بعنوان مکمل از گیاهان و میوه ها هم تغذیه می کنند. از میوه های مورد علاقه شان می توان به خرما و هندوانه اشاره کرد.

تولید مثل: دوران بارداری کفتار راه راه از دوران بارداری کفتار خالدار کوتاه تر است و بین 88 تا 92 روز به طول می انجامد. تعداد توله ها در وحش از یک تا 4 توله است اما به طور متوسط صاحب سه توله می شوند. در اسارت این تعداد بین یک تا 5 توله است. توله ها با چشمانی کور و گوش هایی بسته به دنیا می آیند. خزشان در بدو تولد سیاه است. چشمان توله ها بعد از 7 تا 8 روز باز می شوند و این درحالیست که دندان هایشان بعد از سه هفته در می آید. بعد از یک ماه ، غذاهای سفت مثل گوشت در فهرست غذایی شان قرار می گیرد. هم مادر و هم پدر ، به کمک هم توله ها را تغذیه می کنند. در مورد سن بلوغ جنسی کفتارها ، گزارش های متفاوتی رسیده است. برای مثال سن بلوغ جنسی کفتاری که در اسارت زندگی می کرده ، سه سال و دیگری که در وحش به سر می برده 15 ماه گزارش شده است.

واحد های اندازه گیری در قدیم

 بنام خالق هستی

 

چگونه اندازه / واحدهای اندازه گیری درازا پدید آمدند؟

 

در زمان های خیلی دور، انسان از اندازه قسمت های مختلف بدنش برای اندازه گیری استفاده می کرد.

 

اندازه گیری با قدم

انسان از قدم هایش برای اندازه گیری مزرعه استفاده می کرد.

 

اندازه گیری با پا

برای اندازه گیری چیزهای کوچکتر هم از کف پاهایش استفاده می کرد. مانند اندازه گیری پوست خرس.

 

اندازه گیری با دست (اَرَج / ارش)

برای اندازه گیری چیزهای بزرگتر، از فاصله بین آرنج تا انگشتانش استفاده کرده و این اندازه را اَرَج یا ارَش نامید.

 

اندازه گیری با کف دست (وجب)

اما گاهی برای اندازه گیری بعضی چیزها یک اندازه / مقیاس به تنهایی کافی نبود؛ از این رو، انسان مجبور بود تا آنجا که می توانست با ارَج، و مقدار باقیمانده را با وَجَب اندازه گیری کند.

 

اندازه گیری با اندازه های ارَج و وجب

مانند اینکه وقتی می خواست یک تنه درخت را اندازه گیری کند، هم از ارَج و هم از وجَب استفاده می کرد.

اندازه گیری با اندازه چهار انگشت

بعضی چیزها از یک وجب هم کوچکتر بودند. انسان برای اندازه گیری آنها از چهار انگشت استفاده می کرد.

برای اندازه گیری چیزهایی حتی از این هم کوچکتر، از اندازه عرض انگشتانش استفاده کرد و آن را انگشت نام نهاد.

در ایران، واحد کوچکی به نام بند انگشت هم به کار می رفته است.

 

چگونه واحدهای اندازه گیری یکسان درازا به وجود آمدند؟

 

انسان برای انجام کارهای بازرگانی و هر گونه مبادله نیز با اندازه قسمت های مختلف بدنش چیزها را اندازه گیری می کرد.

این امر باعث می شد که اندازه ها، گاهی کم و گاهی زیاد، و بطور کلی در هر هر بار اندازه گیری، اندازه های متفاوتی به دست می آمد.

مانند اینکه کسی می خواست پوست خرسی بخرد که درازایش 6 پا باشد.

 

اما از آنجا که قد انسان ها متفاوت بود، اندازه پاهایشان هم با هم فرق داشت و همه به یک اندازه نبود،

 

درازی 6 پا می توانست به اندازه نمای بالا، یا به اندازه نمای زیر باشد.

 

بنابراین انسان ها به اندازه / واحدهای یکسان و ثابت نیاز داشتند که امروز واحد یا مقیاس استاندارد / اندازه معیار نامیده می شود.

 

چگونه مقیاس های استاندارد / اندازه های معیار آماده شدند؟

 

احتمالاً برای به دست آوردن مقیاس استاندارد ارَج، فاصله آرنج تا انگشتان افراد بسیاری را اندازه گرفتند و سپس معمولی ترین آنها را انتخاب کردند.

از آن پس، انسان ها برای اندازه گیری، دیگر از اعضای بدنشان استفاده نمی کردند؛ ولی مجبور بودند آن مقیاس استاندارد را همراه داشته باشند.

 

 

مصری ها بر اساس اندازه معیار، میله هایی ساختند که در آغاز جنس آنها از سنگ بود.

 

حمل میله های سنگی به دلیل سنگینی آنها بسیار دشوار بود. بنابراین آنها را از چوب ساختند.

استفاده از میله های چوبی راحت تر بود؛ اما میله های چوبی وقتی خیس می شدند. اندازه شان کمی تغییر می کرد. اشکال دیگر این میله ها این بود که بعد از مدتی دچار پوسیدگی می شدند.

 

مصری ها مقیاس استاندارد را روی دیوارهای سنگی معابدشان حک کردند. بدین ترتیب، هر کسی می توانست طول مقیاس استاندارد خود را با طول مقیاس حک شده بسنجد.

 

آیا مقیاس استاندارد / اندازه معیار در همه جا یکسان بود؟

 

 انواع میله های ارَج

هر کشوری برای خود مقیاس استانداردی داشت که طول آنها با هم برابر نبود و نه تنها در کشورهای گوناگون با هم فرق داشت، بلکه در بعضی کشورها حتی این مقیاس های استاندارد نیز همیشه با هم برابر نبود؛ مانند اینکه

میله های بریتانیایی با واحد فوت / پا

 

در بریتانیا، سه مقیاس متفاوت برای واحد فوت / پا وجود داشت.

 

چگونه نظام واحدهای اندازه گیری انگلیسی درازا به وجود آمدند؟

 

نظام واحدهای اندازه گیری انگلیسی، از زمان های دور به دست آمده است، مانند

اینکه وقتی مردم روم باستان می خواستند طول چیزی را اندازه بگیرند، از قدم انسان استفاده می کردند. همان گونه که امروز در نظام اندازه گیری انگلیسی نیز فوت / پا یک واحد اندازه گیری درازا است و یا اینکه عرض یک انگشت، یا طول بند اول از انگشت اشاره، مبنای پیدا شدن اینچ بوده است.

تعداد شهرها و روستاها هم که بتدریج افزایش می یافت، مردم می خواستند فاصله (درازی راه) شهرهایشان را با یکدیگر بدانند.

 

برای این منظور رومی ها از واحدی استفاده می کردند که آن را مایل می نامیدند که واژه ای رومی به معنی یک هزار گام / قدم بود و به حساب آنان، هر گام برابر با دو قدم انسان امروزی بود و همچنین در روم باستان، برای اندازه گیری مسافت های زیاد، از آن استفاده می کردند..

اما آنها نمی توانستند میله ای به طول یک مایل درست کنند. بنابراین، موافقت کردند که اندازه درازای یک مایل برابر 1760 یارد باشد.

البته اینها راه های دقیقی برای اندازه گیری نبودند. چه در امپراتوری روم برای یک پا، تنها در یک زمان 200 اندازه مختلف وجود داشت.

ساختن مقیاسی به درازای یک یارد ساده است.

هنری (هفتم – پادشاه انگلستان) میله ای به درازای یک یارد داشت که جنس آن از برنز بود.

 میله برنزی یارد

این میله برنزی به 3 فوت / پا تقسیم شده بود و هر فوت هم 12 اینچ بود.

برای اندازه گیری حیاط، مردم از طول بازوی یک انسان استفاده می کردند. امروزه نیز واحدی به نام یارد وجود دارد که در زبان انگلیسی به معنی حیاط است.

 

به کارگیری نظام واحدهای اندازه گیری انگلیسی درازا چگونه است؟

 

ایالات متحده امریکا و انگلستان تنها جاهایی هستند که عملاً از این نظام  استفاده می کنند.

واحدهای اندازه گیری که در امریکا رایج است از انگلستان گرفته شده و از این رو، آن را نظام اندازه گیری انگلیسی می نامند.

در دوره استعمار امریکا نیز مقیاس های اندازه گیری در هر مستعمره ای با مستعمره دیگر فرق می کرد. اما امروزه، به کار بردن واحدهای اندازه گیری یکسان در همه جا بسیار مهم تلقی شده است. از این رو، به کنگره امریکا اختیار دادند تا مقیاس های ثابتی برای وزن ها و

اندازه ها تعیین کند.

برای حفظ واحدهای وزن و اندازه، اداره استاندارد در واشنگتن انجام وظیفه می کند. مانند این که در آنجا میله ای از پلاتین وجود دارد که بطور شدید از آن نگهداری می شود. این میله اندازه درازا / مقیاس طول بشمار می رود.

واحدهای اندازه گیری را با واحدهای ثابتی که در واشنگتن است، مقایسه می کنند و به درستی آنها پی می برند.

در انگلستان هم همین گونه مقیاس های ثابتی وجود دارد و در رصدخانه گرینویچ - واقع در نزدیکی لندن - نگهداری می شود.

 

چگونه نظام واحد اندازه گیری متری درازا به وجود آمدند؟

حدود بیش از 200 سال پیش، فرانسوی ها تصمیم گرفتند مقیاس های جدیدی درست کنند که بایستی برای استفاده ساده می بودند.

آنها این کار را با اندازه گیری یک چهارم محیط کره زمین شروع کردند. ولی یک چهارم محیط کره زمین مسافت بسیار زیادی است؛ بنابراین، این مسافت را به ده میلیون قسمت تقسیم کردند، و هر قسمت را یک متر نامیدند و به این ترتیب، در سال 1789 میلادی نظام واحدهای

اندازه گیری متری را به وجود آوردند.

 

به کارگیری واحدهای اندازه گیری متری درازا چگونه است؟

 

درازای متر کمی بیشتر از یارد است، اما آنقدر کوتاه است که می توان به آسانی از آن استفاده کرد.

نظام متری همانگونه که از اسمش پیدا است، برمبنای متر قرار گرفته است.

یک متر برابر با 37/39 اینچ است.

نظام متری بر اساس اعداد دهدهی تنظیم شده و از این رو، هر واحد درازا / طول، ده بار بزرگتر از واحد قبلی اش می باشد.

اگر روزی یک نظام بین المللی در باره وزن و اندازه ها در همه جا پذیرفته شود، به احتمال زیاد، نظام متری خواهد بود و امروزه در بیشتر کشورهای جهان پذیرفته شده است.

 

               نگاه کلی                 

ادامه حیات در موجودات وابسته به آب است که فراوانترین ماده در بافتهای گیاهی و حیوانی و دنیای اطراف ما می‌باشد. بیش از 80 درصد سطح زمین را آب پوشانده است که به صورت آب نسبتا خالص در رودخانه و دریاچه‌ها و محلول رقیق نمک در اقیانوسها و به صورت جامد تقریبا خالص در دشتهای برف و رودخانه‌های یخی و پهنه‌های یخی قطبی وجود دارد. خواص غیر عادی آب اثر عمیقی بر ماهیت محیط زیست دارد.

بالا بودن گرمای ویژه آب از تغییرات زیاد دمای سطح زمین جلوگیری می‌کند. حجم عظیم آب در اقیانوسها و دریاها گرمای خورشید را در طول روز جذب کرده و بدون تغییر دمای قابل ملاحظه‌ای آن را شب به اتمسفر بر می‌گردانند. در روی کره ماه که آب وجود ندارد و سطح آن صخره‌هایی با گرمای ویژه پایین (یک پنجم گرمای ویژه آب) تشکیل شده است گستره دمایی می‌تواند از 150 درجه تا 120 درجه تغییر کند.

       توجیه خواص ویژه آب با پیوند هیدروژنی      


ابر الکترونی در H2O

مولکول آب از یک اتم اکسیژن و دو اتم هیدروژن تشکیل شده است و دارای ساختمانی خمیده با زاویه  '10430 می‌باشد. خواص غیر عادی آب حاکی از آن است که در این مولکول یک نوع نیروی بین مولکولی قوی وجود  دارد. این نیروی قوی ، جاذبه میان H از یک مولکول آب و اکسیژن از مولکول دیگر می‌باشد و به پیوند هیروژنی موسوم است.



اختلاف الکترونگاتیوی میان
O و H به اندازه ایست که ابر الکترونی در H2O (و مولکولهای مشابه مانند NH3 , NF) از هیدروژن به طرف اکسیژن جابجا می‌شود و هیدروژن در تاثیر متقابل با مولکولهای مجاور تقریبا مانند یک پروتون عمل می‌کند. اندازه کوچک هیدروژن باعث می‌شود که اتم اکسیژن از مولکول مجاور به آن نزدیک شده و پیوندی میان آنها ایجاد شود. نکته مهم این است که پیوند هیدروژنی فقط بین H و اکسیژن و نیتروژن و فلوئور ایجاد می‌شود. خواص غیر عادی آب با پیوند هیدروژنی توجیه می‌شود.

خواص ویژه آب:

       بالابودن گرمای ویژه آب      


بالا بودن گرمای ویژه آب نسبت به دیگر مایعات و جامدات نشان دهنده مقدار بالای انرژی لازم برای شکستن پیوندهای هیدروژنی آب است. تعداد پیوندهای هیدروژنی با افزایش دما کم می‌شود ولی حتی تا100 درجه آن قدر پیوند هیدروژنی موجود است تا باعث شود گرمای تبخیر آب در مقایسه با سایر مایعات بالاتر باشد (540cal/gr). همان گونه که اشاره شد این خاصیت آب سبب شده است که آب نقش تنظیم کننده حرارتی داشته باشد و جهان را در برابر تغییرات ناگهانی دما حفظ کند.



بالا بودن گرمای تبخیر آب به مقدار زیادی باعث ثابت ماندن دمای بدن در محدوده کم می‌شود. مقدار زیادی از گرمای حاصل از سوخت و ساز بدن از طریق تبخیر سطحی آب از میان روزنه‌های پوست خارج می‌شود.

      افزایش حجم آب هنگام انجماد    

هنگام انجماد آب مولکولهای H2O در یک شش ضلعی باز قرار می‌گیرند هر اتم اکسیژن در بلور یخ به 4 هیدروژن وصل می‌شود که با 2 اتم هیدروژن پیوند کووالانسی معمولی و با دوتای دیگر پیوند هیدروژنی تشکیل می‌دهد. بالا بودن نسبت فضای خالی در ساختمان یخ باعث کمتر شدن تراکم آن نسبت به آب می‌شود. افزایش حجم باعث کاهش چگالی آب می‌شود. سرد شدن آب تا زیر 4 درجه باعث کاهش تدریجی چگالی آب می‌شود و این نشان می‌دهد که در نقطه انجماد آب انتقال از یک ساختمان مولکولی فشرده و بسته به یک ساختمان باز به طور ناگهانی صورت نمی‌گیرد بلکه به تدریج و در گستره دما انجام می‌شود.

با کاهش دما مولکولهای بیشتری به شکل ساختمان یخ می‌پیوندند و در دمای زیر 4 درجه تبدیل به ساختمان باز بر انقباض حاصل از سرد کردن غلبه کرده و با پایین آمدن دما به سمت 0 درجه آب منبسط می‌شود. انبساط آب به هنگام انجماد هم اثرات مفید و هم اثرات مضری دارد. انجماد آب در بافتهای گیاهی و جانوری باعث تخریب دیواره سلولی در اثر انبساط می‌شود. اما همین فرایند انبساط در اثر یخ زدن آب در حفره‌های سنگها و صخره‌ها باعث شکستن سنگها شده و ایجاد خاکهای حاصلخیز می‌کند.

             دانسیته آب           


تغییر دانسیته آب با دما که این تغییر در 4 درجه به حداکثر مقدار خود می‌رسد در ناحیه‌هایی که آب و هوای زمستانی دارند اهمیت فراوانی دارد با پائین آمدن دمای هوا لایه‌های متراکم‌تر آب در سطح دریاچه به کف آن جابجا می‌شوند و در این فرایند گردشی اکسیژن و مواد غذایی تقریبا بطور یکنواخت به تمام قسمتهای دریاچه می‌رسد.

بعد از رسیدن به حالت پایدار دمای قسمت زیرین آب به 4 درجه می‌رسد و باعث می‌شود تا جانوران آبزی در زمستان به زندگی خود ادامه دهند. از طرف دیگر کم بودن دانسیته یخ نسبت به آب باعث شناور شدن یخ در سطح آب می‌شود. اگر یخ سنگین‌تر از آب بود آب کف دریاها و رودخانه‌ها یکپارچه منجمد می‌شد و عواقب خطرناکی برای آبزیان در پی داشت.

          کشش سطحی       


پیوند هیدروژنی بین مولکولهای آب باعث تشکیل غشای نسبتا محکمی در سطح آن می‌نمایند که در نتیجه باعث می‌شود که یک سوزن یا تیغ بر روی آب بماند یا برخی حشرات در سطح آب راه روند همچنین این خاصیت باعث بالا رفتن آب از لوله‌های موئین می‌شود. کشش سطحی آب با افزایش دما به دلیل کم شدن پیوندهای هیدروژنی کاهش می‌یابد.


 

       خاصیت تر کنندگی       

 

اگر نیروهای ما بین مولکولی مایع کمتر از نیروی متقابل بین مایع و یک جسم جامد باشد مایع در سطح جامد پخش می‌شود که خاصیت تر کنندگی نام دارد. ایجاد سطح مقعر بر آب موجود در لوله‌های نازک با توجه به پدیده تر کردن توجیه می‌شود. خاصیت تر کنندگی آب باعث استفاده از آن در شستشو می‌شود. دمای بالا و شوینده‌ها خاصیت تر کنندگی آب را بالا می‌برند.

                     قطبیت                    

قطبیت آب به دلیل اختلاف الکترونگاتیوی بین اتمهای اکسیژن و هیدروژن می‌باشد.

    استفاده از آب به عنوان حلال      

آب به دلیل ثابت دی‌الکتریک بالا و همچنین داشتن قطبیت ترکیبات یونی را در خود حل می‌کند. ثابت دی‌الکتریک بالای آب باعث کاهش نیروی جاذبه میان یونها می‌شود. در نتیجه احتمال ترکیب مجدد آنها و خارج شدن به صورت رسوب را کم می‌کند. آب از معدود مایعاتی است که می‌تواند در دمای اتاق مقدار زیادی از ترکیبات یونی را در خود حل کند. همچنین آب مواد مولکولی مانند متانول ، آمونیاک ، اوره و … را که می توانند با آب پیوند هیدروژنی برقرار کنند هم در خود حل می‌کند.

ادامه نوشته