سنجد

hui
سنجد و خواص آن

Elaeagnus angustifolia
سنجد

سِنجـِد گياهي درختي است از خانواده ي سنجديان که در آب و هواي معتدل مي‌ رويد. برگ ‌هاي باريک و مخملي شکل و ميوه‌ هايي قهوه‌ اي رنگ و خوراکي دارد که از هسته ي آن در تهيه ي برخي داروها استفاده مي ‌شود.

به فارسي به طور کلي سنجد ناميده مي شود ولي در مناطق گوناگون ايران داراي نام هاي محلي است، در کردستان آن را " سرين چک "، در آذربايجان " ايده- ايکده " در اطراف تهران " پستانک " و در اصفهان " غبيده بادام " گفته مي ‌شود.

در کتب سنتي با نام‌ هاي " چوب ‌دانه، نُقد، بُل " نام برده شده ‌است.

سنجد براي درمان بسياري از بيماري‌ ها از جمله، بيماري‌ هاي دندان، اسهال، زخم‌ معده و نيز جلوگيري از خون ريزي استفاده مي ‌شود.

سنجد، يکي از چيدني‌ هاي سفره ي هفت سين است که اگر با خواص فراوان آن آشنا شويد حتما آن را در برنامه غذايي هر روز ‌تان جاي مي‌ دهيد.

سنجد ميوه‌اي درختي است که به علت قابليت سازگاري بالايي که با محيط دارد، مي ‌توان در بسياري از مناطق جهان،‌ آن را به عمل آورد.

ميوه ي سنجد دو نوع کوچک و بزرگ دارد که بزرگ‌ آن داراي پوستي نازک و مغزي آردي ‌تر است و به نام سنجد آردي معروف است. طعم اين ميوه مقداري گس است و داراي طبيعت سرد و خشک مي ‌باشد و از لحاظ غذايي کم کالري است.
سنجد، داراي خواص دارويي و صنعتي مختلفي است که به برخي از آن ‌ها اشاره مي ‌کنيم:

* بهترين اثر سنجد،‌ رفع کمبود ويتامين C بدن است و خوردن آن، ‌از ورود عفونت به بدن پيشگيري مي ‌کند.

* سنجد داراي خاصيت آنتي اکسيداني قوي مي‌ باشد.

* خاصيت ضد التهابي دارد.

* ضد اسهال و قابض است. جوشانده برگ سنجد، بهترين دارو براي اسهال کودکان است.

* پودر هسته ي سنجد در درمان التهاب ‌هاي حاد و مزمن کاربرد دارد و آرتروز را درمان مي‌ کند.

* ضد تب و درد است.

* بادشکن و مقوي قلب است و سردرد را تسکين مي ‌دهد.

* از ريشه آن در صنعت عطرسازي استفاده مي ‌شود.

* از گل آن براي التيام زخم‌ استفاده مي ‌شود.

* کم کالري و مقوي معده است.

* سنجد پخته شده در روغن زيتون، درد مفاصل و خارش پوست را درمان مي‌ کند و براي رشد مو مفيد است.
سودمندي سنجد براي درمان آرتروز

پژوهشگران به سودمندي استفاده از عصاره ي سنجد براي درمان آرتروز پي بردند. چند تن از پژوهشگران دانشگاه هاي علوم پزشكي بقيه الله ، شهيد بهشتي و تهران، تأثير قرص عصاره سنجد و استامينوفن را در كاهش درد 120 بيمار مبتلا به آرتروز زانو با درد متوسط تا شديد بررسي كردند.

بيماران به مدت 7 هفته با قرص هاي عصاره سنجد و استامينوفن تحت درمان قرار گرفتند. بر پايه اين بررسي كه مشروح آن در مجله پزشكي كوثر منتشر شد، براي كاهش درد ناشي از آرتروز، استفاده از عصاره ي گياهي سنجد موثرتر از استامينوفن است.
سنجد در احاديث

گوشتش گوشت مي آورد، استخوانش استخوان مي روياند و پوستش پوست آور است. کليه ها را گرم و معده را دباغي مي کند و ايمن از بواسير و ادرار قطره قطره است. ساق ها را نيرو مي بخشد، جذام را ريشه کن مي کند و براي تب سودمند است.
گردآوري: مريم مراديان نيري – کارشناس تغذيه تبيان
منابع:


درمانی.زیره.زعفران.زرشک.الو.گوجه.سیر.پیاز.سبزی.کلم.کدو.غلات.لوبیا.شلغم.عناب.رازیانه.قارچ.لیمو.گردو.کاهو.خاکشیر.نعنا


میوه سنجد در درمان بیماریهای دهان و دندان، زخم معده و آرتروز نقش دارد
میوه سنجد از زمانهای گذشته در سبد غذایی ایرانیان جا داشته و در اعیاد سنتی به آن توجهی خاص مبذول شده است . امروزه از درخت سنجد و میوه آن در صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی، عطرسازی و صنایع چوب استفاده می شود. نام علمی سنجد «Elaeagnusan gastifolial» است و رویشگاه این درخت بدلیل سازگاری آن با محیط‌های مختلف در اغلب نقاط کره زمین از جمله آمریکای شمالی، اروپای شرقی و غربی، آسیای مرکزی و شمالی و … است.
به طور کلی ۳ نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد که ۲ نوع هلاگنوس و هیپوفار در ایران موجودست. درخت سنجد هلاگنوس به دلیل درشتی میوه‌، قامت بلند، نداشتن خار و برگهای پهن به درخت سنجد هیپورفیا برتری دارد.
خواص درخت سنجد در تمام اندامهای آن منتشر شده است و ریشه، چوب، پوست و میوه آن دارای خواص دارویی و صنعتی متفاوتی است از پوست درخت سنجد یک ماده شیمیایی دارویی مهم به نام تتراهیدروآرمور - متیل - N استخراج می‌شود.
از برگ درخت سنجد آلکانویید استخراج می‌شود که در صنایع داروسازی کاربرد دارد. اسانس گل سنجد در صنایع داروسازی و آرایشی و عطرسازی بکار می‌رود.
درخت سنجد دارای ۳ قسمت برون بر (پوست قهوه‌ای رنگ)، میان‌بر (آردی شکل) و درون بر (هسته چوبی و سفت آن) است که قسمت میان‌بر و درون بر آن دارای ارزش غذایی فراوان است. در قسمت میان‌بر ۲ نوع قند گلوکز و فروکتوز، ۷ نوع چربی اشباع شده و اشباع نشده وجود دارد. در قسمت درون بر سنجد ۱۷ نوع آمینواسید و مقداری پروتئین وجود دارد که هر یک از این آمینواسیدها خواص دارویی بسیار مفیدی دارند بطوری که می‌توان گفت میوه سنجد یک میوه دارویی صفراست. این میوه در طب سنتی به عنوان تانن قابض است بنابراین در معالجه بیماریهای دندان، لثه و اسهال و در درمان زخم معده موثر است و می‌تواند از خونریزی جلوگیری کند. اگر آرد و هسته‌ میوه سنجد با هم آسیاب شود مصرف خوراکی آن بیماری آرتروز را درمان می‌کند.





سنجد استخوان را محکم و دستگاه گوارش را تقویت می‌کند همچنین سرشار از فیبر است و گرسنگی را کاهش می‌دهد و خاصیت سیرکنندگی بالایی دارد.
سنجد یکی از بهترین منابع غذایی گیاهی محسوب می‌شود.
سنجد ) منبع غنی از کلسیم است و برای افرادی که دچار پوکی استخوان هستند، بسیار مفید است و استخوان‌های افراد را محکم می‌کند.
سنجد برای سلامتی دستگاه گوارش افراد بسیار مناسب است و افرادی که رژیم‌های لاغری دارند، می‌توانند سنجد را در برنامه غذایی خود قرار دهند.

سنجد سرشار از فیبر است و گرسنگی را کاهش می‌دهد زیرا خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد و در افرادی که مشکلات دستگاه گوارشی دارند، مفید است.
بهتر است سنجد را به عنوان میان وعده استفاده کرد، سنجد دارای ترکیباتی مانند فیتکمیکال‌ها است که آنتی‌اکسیدان خوبی است.




میوه سنجد در درمان بیماریهای دهان و دندان، زخم معده و آرتروز نقش دارد
میوه سنجد از زمانهای گذشته در سبد غذایی ایرانیان جا داشته و در اعیاد سنتی به آن توجهی خاص مبذول شده است . امروزه از درخت سنجد و میوه آن در صنایع غذایی، بهداشتی، دارویی، عطرسازی و صنایع چوب استفاده می شود. نام علمی سنجد «Elaeagnusan gastifolial» است و رویشگاه این درخت بدلیل سازگاری آن با محیط‌های مختلف در اغلب نقاط کره زمین از جمله آمریکای شمالی، اروپای شرقی و غربی، آسیای مرکزی و شمالی و ... است.
به طور کلی 3 نوع درخت سنجد در دنیا وجود دارد که 2 نوع هلاگنوس و هیپوفار در ایران موجودست. درخت سنجد هلاگنوس به دلیل درشتی میوه‌، قامت بلند، نداشتن خار و برگهای پهن به درخت سنجد هیپورفیا برتری دارد.
خواص درخت سنجد در تمام اندامهای آن منتشر شده است و ریشه، چوب، پوست و میوه آن دارای خواص دارویی و صنعتی متفاوتی است از پوست درخت سنجد یک ماده شیمیایی دارویی مهم به نام تتراهیدروآرمور – متیل – N استخراج می‌شود.
از برگ درخت سنجد آلکانویید استخراج می‌شود که در صنایع داروسازی کاربرد دارد. اسانس گل سنجد در صنایع داروسازی و آرایشی و عطرسازی بکار می‌رود.
درخت سنجد دارای 3 قسمت برون بر (پوست قهوه‌ای رنگ)، میان‌بر (آردی شکل) و درون بر (هسته چوبی و سفت آن) است که قسمت میان‌بر و درون بر آن دارای ارزش غذایی فراوان است. در قسمت میان‌بر 2 نوع قند گلوکز و فروکتوز، 7 نوع چربی اشباع شده و اشباع نشده وجود دارد. در قسمت درون بر سنجد 17 نوع آمینواسید و مقداری پروتئین وجود دارد که هر یک از این آمینواسیدها خواص دارویی بسیار مفیدی دارند بطوری که می‌توان گفت میوه سنجد یک میوه دارویی صفراست. این میوه در طب سنتی به عنوان تانن قابض است بنابراین در معالجه بیماریهای دندان، لثه و اسهال و در درمان زخم معده موثر است و می‌تواند از خونریزی جلوگیری کند. اگر آرد و هسته‌ میوه سنجد با هم آسیاب شود مصرف خوراکی آن بیماری آرتروز را درمان می‌کند.


i

خواص هویج



بسمه تعالی

آشنایی با خواص هویج
تغذیه > آشنایی با خواص خوراکی‌ها - صدف کوه‌کن:
هویج از جمله سبزیجات بسیار مفید است که از بروز سرطان‌ها جلوگیری می‌کند.

ماده مؤثره موجود در هویج بتاکاروتن است و پیساز ویتامین A به شمار می‌آید در واقع انواعی از آنتی اکسیدان‌ها است که تاثیر آن‌ها بر انواع بیماری‌ها به اثبات رسیده است.

این ماده ترکیبی نارنجی رنگ است که در سبزی‌ها و میوه‌های زرد تا نارنجی و برگ سبز تیره وجود دارد.

بر اساس نتایج یک تحقیق زنانی که در رژیم غذایی خود حداقل یک بار در روز از هویج، اسفناج، کلم بروکلی و کاهو استفاده می‌کنند ۷۳ درصد کمتر احتمال ابتلا به سرطان رحم را دارند.

هویج همچنین برای تقویت سیستم دفاع طبیعی بدن بسیار مفید است و بدن را بر ضد عفونت‌های ویروسی و باکتریایی تقویت می‌کند.

هویج فیبر زیادی دارد و به خصوص برای افرادی که از رژیم های لاغری استفاده می کنند و کسانی که چربی های خون بالایی دارند (کلسترول- تری گلیسرید- LDL) بسیار نافع بوده و قادر به تعدیل فاکتورهای خونی ذکر شده است به شرطی که روزانه ۱ عدد هویج خام خورده شود.

بهترین چاشنی برای هویج قدری روغن زیتون است که به آن چند قطره آبلیمو اضافه کرده باشند.

از دیگر سرطان‌هایی که بتاکاروتن یا هویج نقش چشمگیری در عدم ابتلا به آن بازی می‌کند سرطان ریه است و حتی اگر مبتلا شده باشید در کاهش سرعت پیشرفت آن و طولانی کردن مدت زنده ماندن شخص مبتلا اثرات شگرفی دارد.

حتی اگر حداقل هفته ای دوبار فقط یک عدد هویج متوسط خام خورده شود، ممکن است احتمال مبتلا شدن به سرطان ریه ۶۰ درصد کاهش یابد و اگر بیش از یک بار در هفته یک پیمانه بروکلی خام خورده شود تا ۷۰ درصد احتمال ابتلا به سرطان ریه کاهش می‌یابد.

سرطان دیگر، سرطان حلقوم است، چون این سرطان بیشتر به اشخاصی که سیگار می‌کشند یا می‌کشیده‌اند حمله می کند، بنابراین می‌توان به آن به عنوان سرطان سیگاری‌ها اشاره کرد.

بتاکاروتن موجود در هویج نقش بسیار مؤثری در جلوگیری از ابتلا به این بیماری دارد.
این رژیم فقط برای اشخاصی مفید است که سیگار را ترک کرده اند، زیرا افرادی که سیگار را ترک نکرده و به سیگار کشیدن ادامه می دهند، هر قدر مواد سرشار از B کاروتن بخورند، تأثیری برای جلوگیری از سرطان آنها نخواهد داشت

هویج:



هویج زیاد مغذی نیست ولی خنک و اشتها اور است و مصرف ان برای افراد چاق توصیه شده‌است. هویج منبع مهم بتا کاروتن والیاف می‌باشد. که هر دوی این‌ها کمک به جلوگیری از سرطان و حمله قلبی می‌کنند.میزان کلسترول در ۵ نفر از که سنین آن‌ها بین۲۵-۴۱ سال بود و روزانه ۳۰ گرم هویج خام مصرف می‌کردند ، اندازه گیری شده بعد از مدت سه هفته و دوباره این میزان کنترل شد و مشخص گردیدکه میزان کلسترول کاهش پیدا کردا است.



از انجایی که کلسترول زیاد یکی از عوامل بیماری قلبی می‌باشد بنابراین هویج را در لیست غذاهای خود قرار دهید. گروهی ازمحققین سوئدی اخیرا دلایل بیشتری برای استفاده از سبزیجات ریشه‌ای ارائه نموده‌اند. آنها به این نتیجه رسیده‌اند که سبزیجات تاثیر به سزایی در کاهش میزان حمله‌های قلبی به خاطر پایین آوردن میزان کلسترول دارند.



هویج دارای مقدار زیادی قند است اشخاص مبتلا به بیماری قند از مصرف ان بر حذر شده‌اند. هویج دارای ویتامین‌های A,B,C ویک پرو ویتامین به نام کاروتن است.که در کبد به شکل ویتامین A تغییر شکل می‌یابد. این سبزی از سبزی‌هایی است که سرشار از ویتامین A است هویج دارای هفت در هزار آهن است.



• در کم خونی و اختلالات رشد نیز موثر است.

• هویج خام را باید رنده کرد و بنا به ذوق بچه‌ها به ان چاشنی زد زیرا علاوه بر این خواص که شمردیم هویج کرم کش است.

بیماری کرم کشی به نام کارو در بچه‌ها پیدا می‌شود که عوارض آن فشار مفرط معده توام با درد است و این عارضه با دادن هویج در طی چند روز به خوبی معالجه کرده و شفا بخشیده‌است.

• اگر به بچه‌های کوچک هویج خامی بدهید که مثل بازیچه به لثه‌هایشان بکشند این فایده را دارد که در دراوردن دندان آن‌ها را کمک موثری خواهد کرد

• هویج مانند تمام سبزی‌ها و بیشتر از همهٔ آن‌ها اعمال روده‌ها را منظم می‌کند.

• مصرف هویج در اسهال و یبوست مفید است. آب هویج خام خون را تصفیه می‌کند • مخلوط آب هویج و شیر در بیماری گرفتگی صدا , اسم , اختلالات ریوی تجویز می‌کنند

• توصیه می‌شود به کودکانی که دچار جوش صورت شده‌اند آب هویج را که مخلوط با شیر شده‌است با کمی نمک به ان‌ها بدهند.


• ویتامین A که در هویج وجود دارد تولید و توسعه سلول‌ها را زیاد می‌کند و برای پوست مفید است.

هندوانه


بنام خدا

هندوانه از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است . گرما را برطرف می کند و بهترین میوه تابستان است .
1)هندوانه مدر است و به پائین آوردن فشار خون کمک می کند
2)هندوانه معده را تقویت می کند
3)پوست سفید داخل هندوانه برای زخم گلو و دهان بسیار موثر است
4)مغز تخمه هندوانه کرم های معده و روده را از بین می برد
5)هندوانه برای ورم مثانه مفید است
6)هندوانه بدن را تازه شاداب می کند
7)هندوانه برای اشخاص گرم مزاج بسیار خوب است
8)آب هندوانه مخلوط با سکنجبین علاج کننده یرقان و دفع کننده سنگ کلیه است
9)برای خنک کردن بدن در روزهای گرم تابستان هندوانه را با شکر بخورید
10)برای برطرف کردن تب و اخلاط بدن هندوانه را با شیر خشت بخورید
11)برای رفع خارش بدن هندوانه را با تمبر هندی بخورید
12)هندوانه را باید همیشه بین دو غذا خورد یعنی تقریبا سه ساعت بعد از غذا و یکساعت قبل از غذا . زیرا اگر بلافاصله بعد از غذا خورده شود در هضم غذا اختلال ایجاد می کند همچنین نباید آنرا با میوه های دیگر مخلوط کرد زیرا تولید نفخ شکم می کن

هندوانه

هندوانه از جمله ميوه‌هايي است كه در فصل تابستان به دليل گرما و شيوع بيماري گرمازدگي طرفداران زيادي دارد. اين ميوه افزون بر طعم دلچسب و بوي مطبوع آن، خواص درماني زيادي نيز برخوردار است.

درون هندوانه

صد گرم هندوانه كه حدودا يك برش متوسط است92 كالري انرژي دارد و حاوي 92 گرم آب، 5/0 گرم پروتئين، 2/0 گرم مواد چربي، 6 گرم نشاسته، 6/4 گرم قند، 3 گرم فيبر، 7/0 ميلي‌گرم كلسيم،10ميلي گرم فسفر، 5/0 ميلي‌گرم آهن، يك گرم سديم، 100 ميلي‌گرم پتاسيم، 600 ميلي گرم ويتامين‌آ، 03/0 ميلي‌گرم ويتامين ب1، 3/0 ميلي‌گرم ويتامين ب2، 2/0 ميلي‌گرم ويتامين ب 3، 8 ميلي گرم ويتامين ث، منيزيم، ويتامين ب 5 و ويتامين ب 6 است.

يك برش هندوانه 20درصد نياز روزانه به ويتامين C و 14 در صد نياز روزانه به ويتامين A را تامين مي‌كند.

10 خاصيت هندوانه

گاهي به غلط گفته مي‌شود هندوانه آب است و خاصيتي جز خنك كردن ندارد در حالي‌كه اين ميوه خواص بسيار زيادي دارد.

1- هندوانه ادرارآور است زيرا داراي مقدار خيلي كمي سديم است موجب مي‌شود آب زيادي از بدن دفع ‌شود و براي كساني‌كه ناراحتي كليه دارند و افرادي كه ادرار غليظ و زرد رنگ با بوي تند دارند، بسيار خوب است.

2- خوردن هندوانه به خاطر مدر بودن،سديم پايين و داشتن پتاسيم به پائين آوردن فشار خون كمك مي‌كند.

3- هندوانه معده را تقويت مي‌كند.

4- پوست سفيد داخل هندوانه براي زخم گلو و دهان بسيار موثر است.

5- ضد استفراغ و تهوع است. مخصوصا براي افرادي كه در تابستان دچار گرمازدگي مي‌شوند، نوشيدن آب هندوانه با كمي گلاب مي‌تواند مفيد باشد.

6- براي رفع تشنگي بسيار مناسب است. هيچ ميوه‌اي تا اين اندازه آب ندارد.

7- پاك كننده روده‌ها بوده است.

8- هندوانه منبع خيلي خوبي از آنتي اكسيدان كاروتنوئيدي بنام ليكوپن است. ليكوپن يك رنگدانه شيميايي است كه باعث ايجاد رنگ قرمز در هندوانه مي‌شود و اثرات ضد اكسيداني قوي دارد. اين آنتي اكسيدان به تمامي نقاط بدن رفته و راديكال‌هاي آزاد را خنثي مي‌كند. ليكوپن داراي اثرات ضد سرطاني است و در پيشگيري از سرطان پروستات، سرطان سينه، سرطان رحم، سرطان ريه و سرطان روده بزرگ موثر است. همچنين ليكوپن باعث جلوگيري از اكسيده شدن كلسترول مي‌شوند، در نتيجه كلسترول به ديواره رگ‌هاي خوني نمي‌چسبد و در كاهش مشكلات قلبي و عروقي موثر است.

9- هنداونه به خاطر داشتن ويتامين ث و ويتامين آ و بتا كاروتن و ليكوپين، صدماتي را كه در اثر استرس، استعمال دخانيات، سموم محيطي و داروها وارد مي‌شود كاهش مي‌دهد.

10- هندوانه داراي آب فراوان و انرژي كمي است در نتيجه نسبت به ساير ميوه‌ها، مواد مغذي بيشتري در هر كالري دارد و براي كساني‌كه مي‌خواهند وزن خود را كم كنند ميوه مناسبي است.


 

بادام زمینی

بنام خدا
خواص بادام زمینی
مطالعات انجام شده بر روی بادام زمینی نشان داده اند که این گیاه کوچک، دوست بسیار خوبی برای سلامت قلب است و به این دلیل...
 
بادام زمینی از خانواده نخود فرنگی و عدس می‌باشد. گلهای آن روی زمین رشد می‌کنند و بدلیل سنگینی آنها به درون زمین نفوذ کرده و بادامها در آنجا رشد می‌کنند و بزرگ می‌شوند. پوسته بادام زمینی قهوه ای است و حاوی 2 تا 3 عدد مغز بادام زمینی می‌باشد. هر کدام از این دانه های بیضی شکل سفید مایل به کرم است که بوسیله پوسته ای نازک به رنگ قرمز مایل به قهوه ای پوشیده شده است.

فواید بادام زمینی

بادام زمینی منبعی غنی از چربیهای غیر اشباع شده است، نوعی چربی که در غذاهای مردم مدیترانه یافت می‌شود و برای سلامتی قلب مفید می‌باشد. مطالعات انجام شده بر روی بادام زمینی نشان داده اند که این گیاه کوچک، دوست بسیار خوبی برای سلامت قلب است و به این دلیل که حاوی چربیهای غیر اشباع شده می‌باشد باعث کاهش ریسک ابتلاء به بیماریهای قلبی ـ عروقی می‌گردد. بادام زمینی حاوی مواد دیگری نظیر ویتامینE، نیاسین، فولات، پروتئین و منگنز نیز می‌باشد.

بادام زمینی رقیب میوه ها

بادام زمینی نه تنها حاوی اسید اولئیک، چربی مفید موجود در روغن زیتون، می‌باشد بلکه تحقیقات نشان داده اند که این گیاه خوشمزه مانند میوه ها منبعی از آنتی اکسیدان نیز است.

بادام زمینی و سرطان روده

مطالعات نشان داده اند که موادی مغذی در بادام زمینی وجود دارد مانند فولیک اسید، اسید فیتیک، فیتواسترولز، که تاثیراتی ضد سرطان دارند.

سرطان انتهای روده بزرگ دومین سرطان در کشور‌های در حال توسعه و سومین نوع سرطان در دنیا می‌باشد. در تایوان نه تنها شیوع سرطان روده رو به افزایش است، بلکه مرگ و میر ناشی از این بیماری از سال 1993 ـ 2000 به میزان 74٪ افزایش یافته است.

محققان تایوانی به مدت 10 سال 12.026 مرد و 11.917 زن را مورد آزمایش قرار دادند تا تاثیر ضد سرطان روده را در بادام زمینی بیابند. محققان در این آزمایش از مواد دیگری مانند سیب زمینی، انواع لوبیا، بادام زمینی، ترشیها و غذاهایی که حاوی نیترات نیز هستند استفاده نمودند.

در این تحقیق مشاهده شد که ریسک ابتلاء به سرطان روده در افرادی که بادام زمینی مصرف می‌کردند به اندازه قابل توجهی کاهش یافته است ولی در کسانیکه ترشی مصرف می‌نمودند خصوصاً در زنان ریسک ابتلاء به سرطان روده افرایش یافته است. این تحقیقات نشان داد که مصرف بادام زمینی 2 تا 3 بار در هفته ریسک ابتلا به سرطان روده را 58٪ در زنان و 27٪ در مردان کاهش داده است.

جلوگیری در تشکیل سنگ صفرا

21 سال تحقیق بر روی رژیم تقریباً 80.000 زن نشان داده است که زنانی که حدوداً هر هفته 1 گرم آجیل، بادام زمینی و یا کره بادام زمینی استفاده می‌کنند احتمال ابتلا به سنگ صفرا در آنها حدود 25٪ کاهش می‌یابد.

جلوگیری از عارضه فراموشی
مطالعات انجام شده بر روی بادام زمینی نشان داده است که بادام زمینی به دلیل داشتن نیاسین از مبتلاء شدن افراد به بیماری آلزایمر(فراموشی) جلوگیری می‌نماید. محققان شیکاگویی بر روی تغذیه 3000 نفر در رده سنی 65 سال به بالا تحقیق کردند و سپس میزان فراموشی آنها را به مدت 6 سال سنجیدند. کسانیکه میزان بیشتری نیاسین در تغذیه آنها قرار داشت (22 میلی گرم) به میزان 70٪ پیشرفت بیماری آلزایمر در آنها کمتر از کسانی بوده که از میزان کمتری نیاسین (13 میلی گرم در روز) استفاده کرده‌اند.

مواد معدنی موجود در 100 گرم بادام زمینی

منگنز 71/0 میلی گرم
ویتامینB3 (نیاسین) 40/4میلی گرم
فولات 53/87 میلی گرم
پروتئین 42/9 گرم


* خواص داروئی:

بادام زمینی از نظر طب قدیم ایران متعادل است. چون بادام زمینی دارای پروتئین می‌باشد بنابراین از نظر غذایی بسیار مهم است.
·
1- برای تقویت ریه و طحال مفید است.

2- كلسترول خوب خون را بالا می‌برد.

3- درد معده را از بین می‌برد.

4- نرم كننده سینه است.

5- سرفه خشك را برطرف می‌كند.

6- شیر را در مادران شیر ده زیاد می‌كند.

7- ملین است.

8- بسیار مقو ی است.

9- برای تقویت قوای دماغی مفید است.

10- به هضم غذا كمك می‌كند.

* مضرات

اگر كره بادام زمینی میخرید دقت كنید كه تازه و از كارخانه مطمئن باشد زیرا در بعضی مواد بادام زمینی و یا كره آن در اثر عدم دقت در تولید، آلوده به قارچ سمی‌افلاتوكسین Aflatoxin می‌شود كه سرطان زا بوده و باعث سرطان كبد می‌گردد.

ریواس وخواصش


ریواس یا ریباس، گیاهی است از تیره ی ترشک ها ( هفت بندها ) و دارای ساقه های هوایی و برگ های آن

محتوی مواد ذخیره ای و اسیدی است و به همین جهت مورد استفاده ی خوراکی قرار می گیرد.


ریواس هنگام بهار در نواحی گوناگون ایران، دامنه ی کوه ها، کنار رودخانه ها و مناطق برخوردار از آب های راکد می روید و برگ ضخیم و گوشت دار این گیاه مصرف غذایی دارد. تکثیر ریواس معمولاً با کشت در خزانه و انتقال به کشتزار و یا از طریق کشت بذر تازه صورت می گیرد.
خواص درمانی

ریواس طبیعت سرد دارد و دارای ویتامین ها و املاح معدنی گوناگونی است. برای تمامی اعضای بدن، ماده ی غذایی بسیار ممتازی شمرده می شود و اثر شگفت انگیز و معجزه آسایی دارد. قابض است و برای تقویت
معده و کبد مفید می باشد. خوردن ریواس برای بیماران تب دار و بی اشتها مفید بوده و یرقان ، وسواس ، سستی را درمان می نماید. در این گونه موارد می توان 100 گرم از آب ریواس یا رب ریواس را میل کرد. صفرا و دل به هم خوردگی را رفع می کند و برای حصبه و اسهال گرم صفراوی مفید بوده و کرم کُش است. خوردن ریواس را نباید در برنامه ی غذایی از یاد بُرد. ریواس را برای تهیه ی خورش، کمپوت، مربا و شربت مورد استفاده قرار می دهند. سعی کنید در مصرف ریواس زیاده روی نکنید.

مفیدترین طریقه مصرف آن، مصرف آب ریواس همراه با آب
هویج ، کرفس ، خیار و سیب می باشد که یک سوم آب ریواس و دو سوم بقیه مواد است.

ریواس اثر ملین داشته و اشتها آور است و برای
افزایش اشتها و یبوست مفید می باشد. مصرف ریواس برای مبتلایان به سنگ کلیه و ناراحتی های مثانه خطرناک است.

شیر مادرانی که ریواس می خورند، در نوزادان تولید
اسهال می کند. ریواس، مقوی قلب و اعصاب بوده و برای درمان بواسیر مفید است.

ریواس به عنوان فعال کننده ی عملکرد دستگاه گوارش، ناقل نمک های صفراوی و محرک ترشح کبد شناخته شده است. نخستین کار کرد آن در دهان این است که با تحریک جوانه های چشایی به واسطه ی مزه ی تلخ خوشایندش، موجب پاک شدن حفره ی دهان شده و
دهان را برای چشیدن غذای بعدی آماده می سازد. این گیاه در معده سبب افزایش ترشح معدی و تحریک آن می شود. در نتیجه به طور کلی باعث بهبود عملکرد معده می گردد.

علاوه بر این با تحریک ترشح نمک های صفراوی از کبد، به تنظیم جذب چربی از روده کمک می کند.

ریواس خاصیت مسهلی، ضد التهابی و متعادل کننده ی عملکرد روده ها (درمان یبوست و اسهال) را داشته و در درمان یرقان، خونریزی معدی- روده ای، اختلال قاعدگی، ورم ملتحمه ی چشم، جراحات ناشی از ضربات و صدمات جسمانی،

زخم های چرکی سطحی و سوختگی های حاصل از حرارت کاربرد دارد.




ارزش تغذیه ای 85 گرم ریواس

انرژی ... 29 کیلو کالری

چربی ... 2/0 گرم

پروتئین ... 8/0 گرم

کربوهیدرات ... 7 گرم


کلسیم ... 266 میلی گرم


سدیم ... 5 میلی گرم

پتاسیم ... 148 میلی گرم


ویتامین ث ... 7 میلی گرم


ویتامین آ ... 100 تا 300 واحد بین المللی.
سایر مصارف ریواس

ریواس به علت خاصیت اسیدی، برای پاک کردن ظروفی که آثار سوختگی مواد غذایی در آنها به جای مانده باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.

افرادی که موی آن ها قهوه ای کم رنگ است، با استفاده از ریشه ی این گیاه می توانند به رنگ موی طلایی دست یابند. برگ های ریواس را می توان به عنوان حشره کش موثر برای دفع حشرات به کار برد.

ریواس با طعم منحصر به فرد خود، در بیشتر پس غذاها (
دسرها ) و شیرینی ها استفاده می شود. تا پیش از سده ی 18 کاربردی در پخت غذا نداشت.

گیاه یاد شده تا یکی دو روز در یخچال قابل نگهداری است. برای نگهداری طولانی تر ریواس، پس از بریدن ساقه ها، آن را منجمد می کنند. اگر ساقه های ریواس به طور خام مصرف شود، به شدت ترش خواهد بود. به طور معمول آن را با شکر یا
عسل می پزند و یا در کیک ها مورد استفاده واقع می شود.

همچنین به تنهایی یا همراه یا توت فرنگی در تهیه ی ژله و مرباها به کار می رود. چاشنی هایی که با ریواس مصرف می شوند، عبارتند از
لیمو ، دارچین و زنجبیل.


سیر

سیر

 


ررآشنایی با خواص سیر

تغذیه > آشنایی با خواص خوراکی‌ها - سیر ازجمله سبزیجات معطر و پرخاصیتی است که به‌صورت‌های مختلف شامل خام، پخته، سرخ‌شده، ترشی، خشک و پودر مورد استفاده قرار می‌گیرد

ولی باتوجه به اینکه دهان انسان پس از خوردن سیر – به‌خصوص نوع خام و سرخ‌شده آن – بوی ناخوشایندی می‌گیرد، اغلب افراد شاغل از خوردن آن امتناع می‌کنند؛ در حالی که برای این منظور، معمولا خوردن سیب، کرفس، کاهو، سبزی، یک قاشق عسل یا همچنین جویدن چای خشک یا جعفری یا برگ سیر تازه را پیشنهاد می‌کنند.

البته این روزها برای آن دسته از افرادی که صرف‌نظر از بوی بد سیر علاقه‌ای به طعم آن نیز ندارند، قرص‌های سیر بدون بو به بازار آمده است تا دیگر از مزایای آن بی‌بهره نمانند.



پرونده‌ها:

کشف رابطه سیر و سلامت / آشنایی با روش آماده‌سازی سیر / سیر بخور سرما نخور / سیر علیه آبریزش بینی / مبارزه فراگیر با آنفلوانزا با مصرف سیر /



خواص غذایی
- سیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامین‌هایB1 ی، B2 وB3 است.

خواص درمانی

- سیر ماده شیمیایی‌ای به نام آلیسین (Allicin) دارد که یک آنتی‌بیوتیک بسیار قوی است و نقش مهمی در نابودکردن طیف وسیعی از باکتری‌ها دارد. این تاثیر حتی بیشتر از پنی‌سیلین و تتراسایکلین است.

- خوردن سیر خام باکتری‌ها را از بین برده و قدرت ایمنی بدن را بالا می‌برد.

سیر پخته نیز نقش کاهش‌دهنده کلسترول خون را دارد، آن را رقیق کرده و از تشکیل لخته‌های خونی جلوگیری می‌کند.

- سیر پخته یک ضداحتقان، ضدسرفه و پیشگیری‌کننده از برونشیت است.

- سیر برای درمان بیماری‌های مختلفی ازجمله آسم، برونشیت، روماتیسم، نقرس، میخچه و زگیل (به صورت موضعی)، سل، دندان درد، نیش‌زدگی و فشار خون‌بالا مفید است. در ضمن، سنگ کلیه را خرد می‌کند و در ضدعفونی‌کردن دستگاه‌های ادراری و عفونت‌های واژینال و مثانه نیز مؤثر است.

- سیر حافظه را تقویت کرده و فراموشی را از بین می‌برد.

- سیر از جمله سبزیجاتی است که باعث پیشگیری از بسیاری از سرطان‌ها می‌شود.
توجه: مادران شیرده در خوردن سیر زیاده‌روی نکنند زیرا سبب تغییر مزه شیر آنها شده و ممکن است نوزاد از خوردن شیر صرف‌نظر کند.

در همین زمینه:
آشنایی با غذاهای مفید برای خواب بهتر
آشنایی با 9 ماده غذایی برای کاهش استرس

چای سبز



چای علاوه بر اینکه می‌تواند در آب و هوای گرم رشد کند همچنین می‌تواند در ارتفاعاتی به بلندی 2100 متر از سطح دریا نیز رشد نماید.





چای علاوه بر اینکه می‌تواند در آب و هوای گرم رشد کند همچنین می‌تواند در ارتفاعاتی به بلندی 2100 متر از سطح دریا نیز رشد نماید. بهترین چایها را می‌توان در ارتفاعات یافت جایی که برگهای آنها به آرامی رشد می‌کنند و طعم بهتری دارند. با توجه به ارتفاعی که چای در آنها می‌روید، برگهای تازه چای بین دو سال و نیم تا پنج سال طول می‌کشد تا برای چیدن آماده شوند. چای برگهای فراوانی دارد و گلهای آن بسیار شبیه گلهای کاملیاست اما تنها برگهای جوان و کوچک آن برای مصرف چیده می‌شوند. جوانه زدن چای در مناظق کم ارتفاع هر هفته صورت می‌گیرد ولی در ارتفاعات بالا، هفته‌ها طول می‌کشد.

فواید چای

حدود 30٪ از وزن برگ چای سبز از فلانویید تشکیل شده است که برای سلامتی بسیار مفید می‌باشد.محققان مشاهده نموده اند که فواید چای سبز برای سلامتی بستگی به میزان مصرف آن دارد که بیشترین مصرف آن در کشورهای آسیایی حدود 3 فنجان در روز است. ( که حدود 240 ـ 320 میلی گرم از پولی فنول بدن را تهیه می‌نماید.)

در افرادی که بصورت روزانه چای سبز مصرف می‌نمایند احتمال ابتلاء به انواع بیماریها اعم از بیماریهای باکتریایی و یا عفونتهای سخت و همچنین بیماریهایی نظیر سرطان، سکته، بیماریهای قلبی ـ عروقی و بیماریهای استخوانی را کاهش می‌دهد.

یکی دیگر از فواید مصرف چای سبز، کاهش مرگ و میر به دلیل هر نوع بیماری مخصوصاً بیماری قلبی ـ عروقی می‌باشد. در مطالعه‌ای که در سال 2006 صورت گرفت محققان دریافتند که چای از هر نوع نوشیدنی دیگر حتی آب خالص ، برای سلامتی مفیدتر است زیرا چای نه تنها بخوبی آب خالص ، بدن را هیدراته(آب رسانی) می کند بلکه منبعی غنی از پلی هنولز می‌باشد که از بیماریهای قلبی جلوگیری می‌کند.
در سال 1994 در ژاپن تحقیقی بر روی 40.530 فرد در سنین بین 40 تا 79 سال انجام گرفت که به مدت 11 سال به طول انجامید. در این گروه انتخاب شده 80٪ از افراد روزانه حدود 3 فنجان از چای سبز مصرف می‌نمودند. در این تحقیق مشاهده گردید که در افرادی که 5 فنجان در روز چای سبز می‌نوشیدند،‌ در مقایسه با افرادی که 1 فنجان چای می‌نوشیدند احتمال مرگ به دلیل هر بیماری خصوصاً بوسیله بیماریهای قلبی ـ عروقی بسیار کمتر بود حتی این آمار نشان داد که تاثیر چای سبز بر روی زنان بیشتر از مردان می‌باشد.

فواید چای سبز
در زنان در مردان
23٪ کاهش مرگ به دلیل هر بیماری 12٪ کاهش مرگ به دلیل هر بیماری
31٪ کاهش مرگ بدلیل بیماریهای قلبی ـ عروقی 22٪ کاهش مرگ بدلیل بیماریهای قلبی ـ عروقی
62٪ کاهش مرگ بدلیل سکته 42٪ کاهش مرگ بدلیل سکته




همچنین در مطالعه‌ای که بر روی زنانی که از چای سبز مصرف می‌کردند و کسانیکه مصرف نمی‌کردند صورت گرفت مشاهده شد که ریسک ابتلاء به سرطان سینه در زنانی که چای سبز مصرف می‌نمودند 22٪ کمتر از افراد دیگر است.

جلوگیری از بیماری گرفتگی رگها

در ژاپن طی مطالعاتی جداگانه بر روی چای سبز به این نتیجه رسیدند که افرادی که 5 فنجان و یا بیشتر از 5 فنجان در روز چای سبز می‌نوشند 16٪ احتمال ریسک ابتلاء به گرفتگی رگها در آنها کمتر است. میزان وجود رادیکالهای آزاد در رگها،‌ کلید ابتلاء به بیماریهای قلبی ـ عروقی می‌باشد. آخرین تحقیقات نشان داده‌اند که کتچینهای موجود در چای سبز مانع از درگیر شدن آنزیمها در تولید رادیکالهای آزاد موجود در رگها می‌گردد.

مشاهده شده است که چای سبز بوسیله کاهش کلسترول بد(LDL)، تری گلیسیرید،‌لیپید پروکسایدLipid Proxides ( رادیکالهای آزادی که باعث تخریب کلسترول بد و چربیها می‌شود) و فیبرینوژن( پروتئینی که در خون وجود دارد و باعث لخته شدن خون می‌شود) ریسک ابتلاء به گرفتگی رگها را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود میزان کلسترول خوب بیشتر از کلسترول بد در بدن باشد.

تاثیر چای سبز روی افراد مبتلاء به تری گلیسیرید

تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف چای سبز برای سلامت قلب افرادی که دارای تری گلیسیرید بالا هستند بسیار مفید می‌باشد. آزمایشات نشان داده‌اند کتچینهای موجود در چای سبز که با میزان مصرف نسبت مستقیم دارد(dose-dependently) مانع از فعالیت لیپاز پانکراس می‌شود(آنزیمی که بوسیله پانکراس ترشح می‌شود و چربیها را هضم مینماید.) در نتیجه این عملیات، سرعت شکستن چربیها و تبدیل آنها به تری گلیسیرید و همچنین افزایش تری گلیسیرید در خونی که بعد از صرف غذا اندازه گیری می‌شود بسیار آهسته صورت می‌گیرند.

با توجه به اینکه افرایش تری گلیسیرید بعد از خوردن غذا یکی از مشخصه‌های بیماری گرفتگی رگها است، نوشیدن 2 فنجان چای سبز همراه با غذا، بسیار مفید می‌باشد.

رقیق شدن خون و جلوگیری از لخته شدن آن

کتچینهای موجود در چای سبز بوسیله جلوگیری کردن از تشکیل مواد التهابی باعث رقیق شدن خون و مانع از ایجاد لختگی در خون می‌شود که این مواد التهابی از اسیدهای امگا 6 بوجود آمده اند و در گوشت و سبزیجات روغنی غیر قابل اشباع نظیر ذرت و روغن سویا یافت می‌شوند.

به حداقل رساندن میزان صدمات وارد شده به مغز و قلب

طبق بررسی های انجام شده، چای سبز نه تنها تعداد سلولهای مرده قلب و مغز را بعد از حمله قلبی و یا سکته مغزی کاهش می‌دهد بلکه بوسیله (EGCG) که بنظر می‌رسد عامل اصلی در ایجاد سلامتی می‌باشد در تسریع بهبودی بعد از سکته و حمله قلبی کمک می‌نماید.